Keistimewaan Daun Kari

Tonik herba


Selain digunakan dalam bidang masakan,daun kari juga mempunyai khasiat daripada segi perubatan.Dikatakan daun kari mempunyai kualiti sebagai tonik herba.Jika diambil dikatakan daun kari mampu menguatkan fungsi perut dan merangsang tindakannya.Daun ini juga sering digunakan sebagai penjulap ringan.Daunnya boleh dicampurkan dengan herba lain sebelum digunakan.
Jus segar yang dihasilkan dari daun kari,dicampurkan dengan jus limau nipis dan gula dikatakan mampu diambil sebagai penawar kepada ‘morning sickness’,mual dan muntah akibat daripada penghadaman yang tidak sempurna dan penggunaan lemak yang berlebihan.Selain itu,daun kari yang telah dihancurkan menjadi pes halus,dicampurkan dengan susu mentega juga boleh diambil terutamanya bagi mengatasi masalah sakit perut yang berlaku akibat perut kosong.Daun kari yang lembut pula dikatakan berguna untuk merawat cirit-birit dan buasir.Campurkan daun dengan madu terlebih dahulu sebelum dimakan..
Share this article :
 

21 Februari 2012

Keistimewaan Daun Kari

Tonik herba


Selain digunakan dalam bidang masakan,daun kari juga mempunyai khasiat daripada segi perubatan.Dikatakan daun kari mempunyai kualiti sebagai tonik herba.Jika diambil dikatakan daun kari mampu menguatkan fungsi perut dan merangsang tindakannya.Daun ini juga sering digunakan sebagai penjulap ringan.Daunnya boleh dicampurkan dengan herba lain sebelum digunakan.
Jus segar yang dihasilkan dari daun kari,dicampurkan dengan jus limau nipis dan gula dikatakan mampu diambil sebagai penawar kepada ‘morning sickness’,mual dan muntah akibat daripada penghadaman yang tidak sempurna dan penggunaan lemak yang berlebihan.Selain itu,daun kari yang telah dihancurkan menjadi pes halus,dicampurkan dengan susu mentega juga boleh diambil terutamanya bagi mengatasi masalah sakit perut yang berlaku akibat perut kosong.Daun kari yang lembut pula dikatakan berguna untuk merawat cirit-birit dan buasir.Campurkan daun dengan madu terlebih dahulu sebelum dimakan..

21 Februari 2012

Keistimewaan Daun Kari

Tonik herba


Selain digunakan dalam bidang masakan,daun kari juga mempunyai khasiat daripada segi perubatan.Dikatakan daun kari mempunyai kualiti sebagai tonik herba.Jika diambil dikatakan daun kari mampu menguatkan fungsi perut dan merangsang tindakannya.Daun ini juga sering digunakan sebagai penjulap ringan.Daunnya boleh dicampurkan dengan herba lain sebelum digunakan.
Jus segar yang dihasilkan dari daun kari,dicampurkan dengan jus limau nipis dan gula dikatakan mampu diambil sebagai penawar kepada ‘morning sickness’,mual dan muntah akibat daripada penghadaman yang tidak sempurna dan penggunaan lemak yang berlebihan.Selain itu,daun kari yang telah dihancurkan menjadi pes halus,dicampurkan dengan susu mentega juga boleh diambil terutamanya bagi mengatasi masalah sakit perut yang berlaku akibat perut kosong.Daun kari yang lembut pula dikatakan berguna untuk merawat cirit-birit dan buasir.Campurkan daun dengan madu terlebih dahulu sebelum dimakan..
 
Support : Creating Website | gunturzakaw91 | Ganing Sakewa Azigazuru
Copyright © 2011. Aneka Informasi - All Rights Reserved
Template Created by Sakewa Published by Aneh dan Unik
Proudly powered by Gegesuran Plesetan Umban